3 års garanti
Alla priser är ink.moms

Hur trycker man kläder?

Hur trycker man kläder?

Hur trycker man tröjor och andra kläder?

Tshirtpressen.se får många frågor om hur man trycker kläder, vilken utrustning som behövs och så vidare. Därför har vi gjort en sammanställning över vad som behövs till de vanligaste tryckmetoderna samt hur det går till. I tillägg listar vi respektive tryckmetods för- och nackdelar.

 

Skärtransfer

Skärtransfer är enligt vår uppfattning den metod som du snabbast kan komma igång och tjäna pengar med. Dessa tryck lämpar sig för texter på tröjor, reklamkläder med loggor, lag-tröjor till fotbollslag etcetera.

Med denna metod skär du ut trycken med en vinylskärare, även kallad skärplotter eller folieskärare.

Det du behöver är:

  • Dator med grafikprogram (exempelvis Adobe Illustrator, CorelDraw eller Inkskape som är gratis)
  • Vinylskärare med programvara
  • Transfermaterial
  • Värmepress

En lämplig vinylskärare kostar från ca 3000:- begagnad och uppåt. Samma maskin kan också användas till att göra dekaler för exempelvis bilar. Transfermaterialet kan du köpa på exempelvis www.scandraft.se eller på www.signcom.se. De folier vi har bäst erfarenhet av är de från Siser och Poli-flex.

Steg för steg:

  1. Skapa grafiken i ditt grafikprogram och exportera till vektorgrafik exempelvis svg-, ai-, eps-format beroende på programvaran till vinylskäraren. På Youtube hittar du massor av tips och trix för ditt grafikprogram.
  2. Importera trycket till ditt skärprogram. Ställ in önskad storlek på trycket, antal och vänd trycket spegelvänt. Skär ut!
  3. När trycket är utskuret ska du rensa bort det som inte ska vara med på trycket. Detta gör du enklast med denna typ av verktyg.
  4. När trycket är klart ska du värma fast trycket på ditt plagg med en transferpress. Det ska framgå när du köper transfermaterial hur lång tid det ska värmas, temperatur och med vilket tryck. De flesta material brukar värmas fast med en temperatur runt 160 grader i ca 15 sekunder.  

Fördelar: Billigt att komma igång med professionella tryck, lätt att tjäna pengar på jobb till företag, idrottslag och kompisgäng. Kan göra bildekaler/bilreklam med samma maskin (folieskärare). Bra tvättegenskaper.

Nackdelar: Trycken blir lite plastiga vilket inte alltid är önskvärt, färgövergångar i trycket fungerar inte vilket gör att bilder inte går att trycka, antalet färger begränsas till de folier som finns. Kan vara tidskrävande att rensa bort det som inte ska vara med i trycket.  

 

Print and cut

Med en print and cut-skrivare har du en skrivare och vinyskärare i samma maskin. Kända tillverkare är bland annat Roland och Summa. Du skriver ut på ett transfermaterial och sen skär du ut motivet. När trycket är utskuret och printat tar du bort det som inte ska vara kvar runt trycket. Efter det klistrar du en appliceringstejp på ovansidan på trycket. I detta skede har du tre lager på trycket. Ett bärark under trycket, trycket samt appliceringstejpen. Innan du trycker ska bärarket under trycket tas bort. Trycket är nu klart och du kan värma fast trycket på ditt plagg med en värmepress.

Denna metod lämpar sig väl till texter på tröjor, reklamkläder med loggor, lag-tröjor till fotbollslag etcetera.

Det du behöver är:

  • Dator med grafikprogram (exempelvis Adobe Illustrator, CorelDraw eller Inkskape som är gratis)
  • Vinylskärare med programvara
  • Transfermaterial
  • Värmepress

En print and cut-skrivare kostar från ca 25 000:- begagnad och uppåt. Samma maskin kan också användas till att göra dekaler för exempelvis bilar. Transfermaterialet kan du köpa på exempelvis www.scandraft.se eller på www.signcom.se.

 Steg för steg:

  1. Skapa grafiken i ditt grafikprogram. På Youtube hittar du massor av tips och trix för ditt grafikprogram.
  1. Importera trycket till din skrivares programvara. Ställ in önskad storlek på trycket, antal och hur du vill att trycket ska skäras ut.
  2. När trycket är utskuret ska du rensa bort det som inte ska vara med på trycket. Detta gör du enklast med denna typ av verktyg.
  3. När trycket är klart ska du värma fast trycket på ditt plagg med en transferpress. Det ska framgå när du köper transfermaterial hur lång tid det ska värmas, temperatur och med vilket tryck. De flesta material brukar värmas fast med en temperatur runt 160 grader i ca 15 sekunder.  

Fördelar: Kan trycka bilder med bra tvättegenskaper, lämpar sig väl till reklamtryck och lagtröjor som möjliggör större beställningar. Print and cut - skrivare kan användas till fler områden så som dekaler, vepor etc.

Nackdelar: Trycken blir lite plastiga vilket inte alltid är önskvärt, transfermaterialet runt de utskurna dekalerna måste tas bort, skrivaren är en dyr initial investering. Skrivaren måste användas regelbundet för att skrivarhuvudena inte ska torka igen. Torkade skrivarhuvuden orsakar inte bara ett stopp i produktionen utan blir också en dyr historia.

 

DTG-skrivare

Med en DTG-skrivare skriver du ut på tyget på nästan samma sätt som på en vanlig skrivare. Plagget spänns upp på en ram så det blir slätt, och skrivaren skriver ut på den släta ytan. Kända tillverkare är bland annat Epson och Ricoh.

Denna metod lämpar sig väl till dom flesta typer av tryck, bilder, texter allt till väldigt bra upplösning.

Det du behöver är:

  • Dator med grafikprogram (exempelvis Adobe Illustrator, CorelDraw eller Inkskape som är gratis)
  • DTG-skrivare med programvara
  • Värmepress

En DTG-skrivare kostar från ca 65 000:- begagnad och uppåt

 Steg för steg:

  1. Skapa grafiken i ditt grafikprogram. På Youtube hittar du massor av tips och trix för ditt grafikprogram.
  2. Importera trycket till din skrivares programvara. Positionera trycket på tröjan (vart på ramen) du vill ha trycket. Ställ in färgerna efter den färg du har på tröjan. Skriv ut!
  3. Värm fast trycket med en värmepress.

Fördelar: Enkelt att göra specialbeställningar på ett fåtal tryck, kan enkelt göra bilder och andra tryck med otrolig upplösning. Bra tvättegenskaper.

Nackdelar: Dyr initial investering, måste hålla skrivaren igång och printa regelbundet för att skrivarhuvudena inte ska torka ihop (dyrt att fixa).

 

OKI-ledlaser med vit toner

OKI har på senare år kommit med laserskrivare framtagna för att skriva ut transfertryck. Utöver skrivaren behöver du ett transferpapper avsett för ändamålet. Kända tillverkare av dessa papper är The Magic Touch och Forever. Designen görs i exempelvis Photoshop, Adobe Illustrator eller CorelDraw. När motivet är klart importerar du designen till en programvara, exempelvis TransferRip som Forever tagit fram. I programvaran kan du hantera färger, justera vit toner samt rasteriseringen av bilderna. Motivet skrivs ut, och kan värmas fast med en transferpress direkt på ljusa plagg. På mörka plagg värmer du ihop ett ark där en vit bakgrund fastnar bakom trycket. Arken separeras och du har ett tryck som är redo att värmas fast.

Denna metod lämpar sig väl till bilder på tröjor, fungerar perfekt till att trycka enskilda t-shirts med olika motiv då du skriver ut trycken.

Det du behöver är:

  • Dator med grafikprogram (exempelvis Adobe Illustrator, CorelDraw eller Inkskape som är gratis)
  • OKI-skrivare med vit toner, exempelvis OKI 8432 WT
  • Transferpapper, exempelvis från TheMagicTouch eller Forever
  • Gärna en programvara där färger, rasterisering med mera kan justeras.
  • Värmepress/Transferpress

En OKI-skrivare med vit toner kostar från ca 15 000:- begagnad (för de tidigare modellerna). PRO8432WT som är nya generationen i A3-utförande kostar ca 70 000:- och ytterligare någon tusenlapp för programvaran.

 Steg för steg:

  1. Skapa grafiken i ditt grafikprogram. På Youtube hittar du massor av tips och trix för ditt grafikprogram.
  2. Importera trycket till din programvara.
  3. Skriv ut trycket på din skrivare. Observera att man använder olika transferpapper beroende på om det är ljusa eller mörka plagg.
  4. Om du ska trycka på ljusa plagg kan du oftast trycka direkt på plagget efter att du klippt runt trycket så att så lite som möjligt av oönskat lim värms fast på tröjan.
  5. Ska du trycka på mörka plagg använder man vanligtvis ett A- och ett B-ark. Utskriften görs på ett av arken, och det andra arket har en vit bakgrund som hjälper till att framhäva tryckets rätta färger på ett mörkt plagg.
  6. Värm fast trycket enligt instruktioner från transferpapperets tillverkare. Exempelvis Themagictouch eller Forever.

 

Fördelar: Behöver inte tänka på skrivarhuvuden som torkar ihop. Inga problem att göra ett enda tryck då det bara är en utskrift bort. Lämpar sig väl till både texter och bilder. Kan lätt ha denna typ av tryckverksamhet i hemmet då den tar liten plats. En skrivare och en transferpress är det enda som behövs när det kommer till maskiner.

Nackdelar: Dyr initial investering, transferpapperna är inte särskilt billiga, lätt att göra fel när man värmer ihop A- och B-ark för den ovane. Misslyckas man med ihopvärmningen av A- och B-arken så är dom förbrukade och kan inte användas på plagget. Även fast tvättegenskaperna blivit bättre på senare år är de inte i klass med exempelvis utskrifterna från en DTG-skrivare, eller ett screenprintat tryck.